Istanbul tretjič

Mošeje ti v Istanbulu res jemljejo dih. Meni daleč najlepša je bila Sulejmanova, tudi Ayasofya je lepa, ampak v drugačnem, bolj nenavadnem smislu (če samo pomislite: v svoji zgodovini je bila pravoslavno, judovsko in muslimansko svetišče – in simbole vseh treh lahko hkrati ujamete v fotografski objektiv). Modra mošeja mi pravzaprav sploh ni bila hudo všeč, pa še preveč obljudena je. Če ste blizu Ayesofye, potem si morate iti nujno pogledati še grobnice sultanov, ki so za to ogromno mošejo (vstop je, za razliko od obeh popularnih mošej, prost). Tukaj vas preseneti nenavadno “shranjevanje” trupel pokojnikov z za našo estetiko rahlo nenavadnimi kapami na vrhu v zeleno oblečenih krst. In kape še niso nič: ko vidite, koliko otroških krst je poleg gigantske (očitno sultanove), vas kar zmrazi. Hkrati pa lahko svoje oči pasete na res prefinjenih detajlih ornamentov, ki krasijo stene in strope teh srhljivih stavb. Res impresivno (in brez turistov).

Če v Istanbulu niste več kot 5 dni, bi vam obisk palače Topkapi kar odsvetovala. Najprej se načakate v vrsti, da kupite karte (po ocenah vsaj 1 uro), potem se načakate, da lahko vstopite, potem čakate v vrsti za karte za harem (ja, ponovno plačate), pa v vrsti za zakladnico (definitivno 1 uro) … Skratka, same vrste, samo čakate, ko ste končno notri, pa se v grozni koloni porivate od enega eksponata do drugega in nič ne vidite, nič ne morete v miru prebrati, ker vas nekdo že s komolci in velikim nahrbtnikom in še večjim fotoaparatom poriva naprej. In navsezadnje: po nekaj mošejah se vam sicer lepe ploščice zdijo že vse enake.

Da povzamem: če želite gledati lepe ornamente in presunljive detajle ploščic, lahko to počnete tudi zastonj – greste pač v turistično neoblegane mošeje, npr. Sulejmanovo (nikakor med moško molitvijo in vedno imejte pri sebi kakšen šal ter ne pozabite sezuti čevljev), in v grobnice. Topkapi palace sicer stane okoli 10  €, ogled harema dodatnih 6 ali 7 €, Ayasofya pa prav tako 10 €.

 

Komentiraj