Istanbul prvič

Če se zaradi česa splača iti v Istanbul, je to hrana. Če radi jeste in če radi jeste dobro, potem kar na pot. Če imate radi meso, še posebej. Za hitre malice je super veriga Simit Sarayi, ki jo najdete skoraj v vsaki ulici (imajo sendviče, pide, veliko vrst izvrstnega peciva), če pa ste bolj mesne sorte, pa raje zavijte na kakšen kebab. Kebab prodajaln je itak ogromno in dobite ga za malo denarja (prb. 2 eur), najeste pa se kar fino. Na vsaki ulici se vedno najde tudi kakšna premična stojnica s sezamovimi “prestami” (simit), ki so fantastične in stanejo 0,4 € (pol litra vode, mimogrede, stane prav toliko – povsod). Če vam spomladi še vedno dišita pečen kostanj in koruza, pa tudi ni problema. Prav tako lahko na vsakem koraku dobite pred vami iztisnjen pomarančni sok (1-2  €) ali sok granatnega jabolka (3-4 €). Pravzaprav sok kateregakoli sadeža. Tudi vroč jabolčni čaj je super osvežitev (ponavadi od 0,4 do 1 €).

Z malo bolj konkretno hrano tudi ni problemov. Še tako turistično oblegane restavracije ponujajo zelo spodobno izbiro okusnih jedi, prav tako restavracije v bolj oddaljenih četrtih. Za slednje je značilno le to, da tam znajo res zelo slabo angleško (čeprav vedno najdejo koga, ki zna vsaj malo), tako da si morate včasih pomagati s kakšnim slovarjem ali pa pač malo tvegate in naročite tisto, kar se sliši dobro (čeprav to na koncu pomeni, da dobite jed, ki vsebuje pol kile različnih vrst mesa v paradižnikovi omaki z jogurtom ob strani – iskender). V Sultanahmetu toplo priporočam Doy Doy (pečen kebab s pistacijo se kar topi v ustih!) in Rumist Cafe, v Ortaköyu Ecrin Cafe (nujno poskusite njihov kumpir, ki si ga lahko sfrizirate po svojih željah), v Beyoğlu pa nujno poiščite vegetarijansko/vegansko restavracijo Zencefil (cene so sicer rahlo višje, vendar pa sta ambient in hrana odlična – tudi za zaprisežene mesojedce).

 Tudi tradicionalne turške sladice vas čakajo za vsakim vogalom (sama te vrste sladkarije ne maram, tako da sem raje hodila na sladoled v verigo Mado).

Vse omenjene restavracije imajo tudi wi-fi in vam z veseljem povejo geslo. Zelo pohvalno!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: