Beneški bienale 2011

Najprej nekaj besed o Benetkah: obiskala sem jih četrtič (dvakrat zaradi trajekta – od tam dobiš spektakularen pogled ne celo mesto) in še nikoli se mi niso zdele tako lepe – ponavadi je voda smrdela, občutek svinjarije je bil povsod, polno golobov in nadležnih turistov … Stvari se spreminjajo: turistov je sicer še vedno ogromno, golobov malo manj (ker je večina – očitno – nagačena v umetnino na bienalu – glede tega so bile itak strašne debate), voda ne smrdi in na tleh sem videla, v celih Benetkah, kakšne 3 smeti. In še to: če greste od Markovega trga proti Giardinom (proti vzhodu), turistov kar naenkrat zmanjka – tam šele postane lepo in romantično, pozabite Most vzihljajev in Rialto!

Bienale pa, kaj sploh reči? Če ste prej mislili, da veste, kaj je sodobna umetnost, vam tukaj na vsakem koraku lahko podrejo vaše predstave. Ni da ni! Od video projekcij (ki jih skoraj vse po vrsti zaznamuje zvok bitja srca – ne vem, v čem je finta), do paviljonov, ki se v celoti spremenijo v umetniško delo, do čisto “navadnih” slik in kipov, pa inštalacij, o katerih ne bi mogli sanjati niti v najbolj ustvarjalnih sanjah. V 7 urah lahko z neko povprečno brzino vidite obe glavni prizorišči, Giardine in Arsenale (sicer je mesto posejano z majhnimi galerijicami, ki prav tako spadajo pod okrilje bienala), ampak na koncu ste crknjeni – od hoje in od umetnosti. Toliko zanimivih in nenavadnih idej človek pač ne more sprejeti v tako kratkem času (zato je bienalna organizacija tudi čisto smiselna – takšna koncentracija na dve leti je dovolj). Najbolj so mi v spominu ostale tri stvari: Yoshijev Solaris (Venezuela), konstrukcija iz papirja, vidna na srednji sliki, Christian Boltanski (Francija) z zanimivo instalacijo tekočih fotografij dojenčkov, dvema velikima števcema (števila smrti in rojstev) in “sestavljalnikom” obrazov (in hkrati zanimivo in neminljivo idejo o minljivosti v ozadju) ter Christian Marclay s svojo 24-urno uro, ki je zares fantastičen projekt, ki bi ga lahko gledal tudi 24 ur, nepretrgoma.

Poleg vse umetnosti je na bienalu nadvse zanimivo opazovati tudi obiskovalce. Če vprašate mene, je bienale kot majhen raj na zemlji. Toliko radovednih, nasmejanih in sproščenih ljudi, skoncentriranih na enem mestu, še nisem videla (na nasmehe in zmedene poglede tipa Pojma nimam, kaj za vraga je ta mislil, ko je naredil to inštalacijo, ampak mogoče je pa samo hotel, da se vsi malo čudimo se kmalu navadite, ker se vsi gledamo enako). Dobrodošli in sprejeti smo prav vsi, dojenčki, starčki, poročeni in neporočeni, hetero, geji, lezbijke, veliki, majhni, suhi, debeli. In prav vsi se imamo skrajno lepo, medtem ko se čudimo in veselimo ob umetninah, ko malicamo sendviče iz alufolije (očitno trend), ko malo zaspimo na travi v senci, ko si ogledujemo zemljevid in razglabljamo, kaj moramo iti še pogledat … Zares, ta model sveta bi morali kopipejstati po vsej zemeljski površini! In če seštejete vse skupaj, je 20 € (16 € za tiste, ki imajo IKEA family kartico, hehe) zares malo denarja za ogromno muske – in enodnevni ogled paradiža dobite gratis!

PS: In če ste neustrašni in je v vas še vedno kar precej otroka (kot vsi na bienalu), potem lahko v eni sobi prispevate tudi svoj košček k mozaiku umetnosti – izdelate nekaj iz plastelina in napopate na steno, strop … kamorkoli že. In potem lahko rečete, da ste leta 2011 tudi vi razstavljali na Beneškem bienalu! Če to ni kul! (Jaz sem si seveda ustvarila najboljši gumb na svetu – fetiš na gumbe pač.)

Advertisements

2 thoughts on “Beneški bienale 2011

 1. fensismensi pravi:

  fino poročilo. things to do in 2012 torej.
  zoprn je občutek ob čudnih inštalacijah in performansih, da razumejo vsi razen mene.

  • pomladnica pravi:

   Ja, res priporočam obisk!
   In super občutek je, ko vidiš, da nimaš samo ti enega velikega vprašaja nad glavo, ampak ga imajo vsi. Mogoče je ta izgled vsevednosti bolj slovenska navada …

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: