David Attenborough

Ne morem si kaj, da ne bi enega zapisa namenila človeku, ki me je v zadnjem času neverjetno fasciniral. Glede na to, da sem trenutno bolj šibkega zdravja, je preseden ali preležan čas najbolje preživeti tako, da gledaš dokumentarce. Pa sem prišla do Davida Attenborougha. Do zdaj so bili moji ogledi njegovih dokumentarcev bolj nesistematični, če sem slučajno ujela kakšno epizodo na BBC Entertainment, sem jo z velikim veseljem pogledala; včeraj pa sem si ogledala še Charles Darwin and the Tree of Life (resnično najbolj kvalilteten šnelkurs za vse, ki hočete vedeti kaj o tem).

Skratka, gospod, ki ima že častitljivih 84 let, že več kot 50 let skrbi za to, da ljudem približuje naravo – od najbolj eksotičnih vrst pa do nam najbližjih. Njegovo pripovedovanje zveni kot pravljica (mož me je zadnjič vprašal, kaj za eno risanko gledam), vsaka poved je vredna, da si jo vtisnete v možgančke (ste vedeli, da so veverice barvno slepe, vendar pa znajo ločiti želodke, ki čez zimo zgnijejo in so rdečkaste barve, od tistih, ki so na zimo odporni in so za najmanjši možni odtenek manj rdečkasti? – imajo pač svoje metode). In vse, kar pove, pove z nasmehom na obrazu, vidnim navdušenjem v očeh (kot otrok – pri 84-ih, si morate misliti) in neverjetno ljubeznijo do narave v srcu. Ne kot tisti, oprostite, butasti Američani, ki fanatično lovijo najbolj strupene kače, krokodile, morske pse itd. in preizušajo meje njihove potrpežljivosti in meje svojega ega – s temi oddajami so na večini naravoslovnih programov pri meni izgubili skoraj vse točke kredibilnosti.

Zdi se mi (pa me popravite, če se motim), da njegovih svetovno priznanih serij (npr. serije Life) pri nas še niso prav pogosto predvajali. Kar je nepopravljiva škoda. Izjemni posnetki, nadvse zanimive predstavitve, neverjetne povezave med različnimi živalskimi in rastlinskimi vrstami. Skratka, sira Davida v vsako domačo videoteko!!!

Advertisements

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google+ photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: