Omembe vredni filmi

Zadnje čase mi je filmska produkcija naklonjena. Očitno – ker toliko dobrih filmov v tolikem času že dolgo nisem gledala ali pa vsaj nestrpno pričakovala.


Najdlje mi spomin nese do filma Julie & Julia, ki je super kulinarično potovanje, ob katerem se ti cedijo sline, hkrati pa ti ob pripravljanju “filanega” purana in metanja še živih jastogov v krop stvari tudi rahlo priskutijo (občudujem kuharje, ki to zmorejo – meni srce ne pusti).


Potem je na vrsto prišel še najboljši dokumentarec o modni industriji, The September Issue, v katerem lahko od zelo blizu spoznamo, kakšna je Anna Wintour (urednica ameriškega Voguea za nepoznavalce) v resnici. No, resnici – ali je res takšna zloba, kakršno naj bi prikazali v The Devil Wears Prada. Mene je ženska očarala – za na prvi pogled neverjetnim krhkim bitjecem, na katerem največ prostora zavzemajo večna velika sončna očala, se skriva jeklena ženska – ljubi red, je neverjetno sposobna in ima očitno neko super čarobno vrlino, da lahko kroji takorekoč celoten modni svet. No, skoraj sama. Že dolgo vrsto let skuša vštric z njo teči še ena fascinantna ženska, Grace Coddington, kreativna direktorica taiste kultne revije, s katero se večkrat ne strinjata, vendar kratko vedno potegne angleško skromna Grace. Pa čeprav ima včasih tudi prav.


Da ne ostanem samo pri “ženskih filmih”: ta teden sem si ogledala še Sherlocka Holmesa in Neslavne barabe. Kaj reči? Precej krvi, streljanja in akcije nasploh! Sherlock itak postreže še z dvema lepotcema, Robertom Downeyem Jr. in Judom Lawom, pa tudi z nabritimi dialogi in rahlo Tim Burtonovsko scenografijo.


Pred ogledom Neslavnih barab si pa začuda nisem ogledala niti trailerja, tako da sploh nisem vedela, kaj pričakovati (kar je lahko super reč, ker sicer lahko od filma pričakuješ nekaj, česar potem ne dobiš). No, Tarantino ne razočara, pač zna iz nekaj znanih zgodovinskih dejstev narediti svojo zgodbo (ki bi bila veliko boljša še, če bi bila resnična), očarala pa sta me tudi Melanie Laurent kot vroče-hladna Shosanna in vrhunski Christoph Waltz kot srhljivi Hans Landa.


Na koncu naj omenim še film 500 Days Of Summer, ki je zelo prijeten ljubezenski film, ki pa, to naj povem že takoj, nima srečnega konca. Jaj, končno je nekdo dojel, da ni treba, da imajo vsi ljubezenski filmi srečen konec! Čeprav sem večna optimistka in sem rada srečna in rada vidim tudi, da so drugi srečni, filmi s srečnim koncem, za katere ustvarjalci pričakujejo, da se bomo ob njih na koncu cmerali od sreče, spodbudijo moje prebavne organe, da bi vso reč obrnili v kontra smer, če razumete. Za kozlat skratka (no, dopuščam kakšne izjeme – ki so večinoma angleška produkcija). 500 Days Of Summer je sicer na čase tudi pocukran, ampak sicer pa precej realen. J***t ga, takšno je lahko tudi življenje (in večinoma je, ane)!


Sicer pa čakam še naslednje filme (ki, po trailerjih in zvenečih imenih sodeč, obljubljajo vrhunske estetske in filmske užitke):

 • A Single Man (vsaj trije razlogi: Tom Ford, Colin Firth, Julianne Moore)
 • Alice in Wonderland (Tim Burton, Johnny Depp, Helena Bonham Carter – popoln trojček za dober film)
 • Men Who Stare At Goats (vsaj trije razlogi: George Clooney, Ewan McGregor, Kevin Spacey)
 • You Will Meet a Tall Dark Stranger (definitivno trije dobri razlogi: Woody Allen, dobra igralska zasedba in dogajanje v Londonu) • Upam, da vse te filme dobimo tudi v Slovenijo. Te si namreč reeeeees želim ogledati v kinu!

  Advertisements

  2 thoughts on “Omembe vredni filmi

  1. Primož pravi:

   500 Days Of Summer ima relativno srečen konec. ;)

   • pomladnica pravi:

    Ja, se strinjam (dejansko sem malo nerodno napisala, priznam). Srečen, vendar ne po tipično hollywoodsko in na prvo žogo srečen. Dolgoročno pa definitivno.

  Oddajte komentar

  Fill in your details below or click an icon to log in:

  WordPress.com Logo

  Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

  Google+ photo

  Komentirate prijavljeni s svojim Google+ računom. Odjava /  Spremeni )

  Twitter picture

  Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

  Facebook photo

  Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

  w

  Connecting to %s

  %d bloggers like this: